Wetenschappelijke artikelen

 

  1. Ali R. Shalabi. (1996). Significance of biogenic amines to food safety and human health in Food Research International, Vol. 29, No. 7, pp. 675-690, 1996 on behalf of the Canadian Institute of Food Science and Technology. Lees het artikel
  2. Biogenic Amines Formation, Toxicity, Regulations in Food. (2019). In Biogenic Amines in Food: Analysis, Occurrence and Toxicity, pp. 1-17. Biogene amines zijn betrokken bij de biosynthese van carcinogene nitrosaminen. Lees het artikel
  3. Charlotte van Rooijen, Guido Bosch, Antonius F. B. van der Poel, Peter A. Wierenga,
    Lucille Alexander, and Wouter H. Hendriks.
    (2014). Quantitation of Maillard Reaction Products (MRP’s) in Commercially Available Pet Foods in Journal of Agricultural and Food Chemistry. Bij het maken van diervoeding treedt de Maillard-reaktie op. Bij 67 commercieel verkrijgbare honden- en kattenvoedingen zijn metingen verricht naar deze MRP’s. Lees het artikel 
  4. Chiers, K., Vandenberge, V., Ducatelle, R. (2010). Accumulation of advanced glycation end products in canine atherosclerosis in Journal of Comparative Pathology. 143, 65-9. Lees het artikel
  5. Claudia Ruiz-Capillas and Ana M. Herrero. (2019). Impact of Biogenic Amines on Food Quality and Safety in Foods. Lees het artikel
  6. Comazzi, S., Bertazzolo, W., Bonfanti, U., Spagnolo, V., Sartorelli, P. (2008). Advanced glycation end products and sorbitol in blood from differently compensated diabetic dogs in Research in Veterinary Science. 84, 341-346. Lees het artikel
  7. Deborah M Proctor , Mina Suh , Grace Chappell, Susan J Borghoff, Chad M Thompson, Karin Wiench, Lavorgie Finch, Robert Ellis-Hutchings. (2018). An Adverse Outcome Pathway (AOP) for Forestomach Tumors Induced by Non-Genotoxic Initiating Events in Review Regul Toxicol Pharmacol. Lees het artikel
  8. DeGroot, J., Verzijl, N., Wenting-van Wijk, M. J. G., Jacobs, K. M. G., Van El, B., Van Roermund, P. M., et al. (2011). Accumulation of advanced glycation end products as a molecular mechanism for aging as a risk factor in osteoarthritis in Arthritis and Rheumatology. 50, 1207-1215. Lees het artikel
  9. Del Rio, B., Redruello, B., Linares, D. M., Ladero, V., Ruas-Madiedo, P., Fernandez, M., & Alvarez, M. A. (2019). The biogenic amines putrescine and cadaverine show in vitro cytotoxicity at concentrations that can be found in foods. Scientific reports. 9(1), 120. Lees het artikel
  10. EFSA. (2018). Scientific and technical assistance on trans fatty acids in EFSA supporting publication. EN1433. 16. Op verzoek van de Europese Commissie heeft de EFSA een wetenschappelijk advies gegeven over transvetten. Lees het artikel
  11. EFSA. (2008). Scientific Opinion on Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Food in EFSA Journal (2008) 724, 1-114. Lees het artikel 
  12. EFSA. (2015). Scientific opinion on acrylamide in food in EFSA Journal 13: 4104. Op verzoek van de Europese Commissie heeft de EFSA een wetenschappelijk advies gegeven over acrylamide in voeding. Lees het artikel 
  13. Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science in Veterinary bacteriology Lees het artikel
  14. Francesca Rosadi, Carla Fiorentini, Alessia Fabbri. (2016). Bacterial Protein Toxins in Human Cancers in Pathogens and Disease. Lees het artikel
  15. Gopal Nath, Anil K Gulati, and Vijay K Shukla. (2010). Role of bacteria in carcinogenesis, with special reference to carcinoma of the gallbladder in World Journal of Gastroenterology. Lees het artikel
  16. Himadri Pandey, Vikas Kumar, and B.K. Roy. (2014). Assessment of genotoxicity of some common food preservatives using Allium cepa L. as a test plant in Toxicology Reports, 2014; 1: 300–308. Lees het artikel
  17. Ito N, Hasegawa R, Sano M, et al. A new colon and mammary carcinogen in cooked food, 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine (PhIP) in Carcinogenesis 1991; 12(8):1503–1506. Lees het artikel
  18. Janina Dose, Seiichi Matsugo, Haruka Yokokawa, Yutaro Koshida,2 Shigetoshi Okazaki, Ulrike Seidel, Manfred Eggersdorfer, Gerald Rimbach, and Tuba Esatbeyoglu. (2016). Free Radical Scavenging and Cellular Antioxidant Properties of Astaxanthin in International Journal of Moluculair Science. Lees het artikel
  19. Jeroen J. Knol, Wil A. M. van Loon, Jozef P. H. Linssen, Anne-Laure Ruck, Martinus A. J. S. van Boekel, and Alphons G. J. Voragen. (2015).Kinetic modeling of acrylamide formation in aqueous reaction systems and potato crisps in Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53, 6133-6139. Lees het artikel
  20. Kato T, Ohgaki H, Hasegawa H, et al. Carcinogenicity in rats of a mutagenic compound, 2-amino-3,8-dimethylimidazo[4,5-]quinoxaline in Carcinogenesis 1988; 9(1):71–73. Lees het artikel
  21. Khaled Abo-EL-Sooud, Mohamed M. Hashem, Yahia A. Badr, Mona M. E. Eleiwa, Ali Q. Gab-Allaha, Yasmina M. Abd-Elhakim & Ahmed Bahy-EL-Dien. (2018). Assessment of hepato-renal damage and genotoxicity induced by long-term exposure to five permitted food additives in rats in Environmental Science and Pollution Research volume 25, pages26341–26350(2018). Lees het artikel
  22. B. Biji, C. N. Ravishankar,corresponding author R. Venkateswarlu, C. O. Mohan, and T. K. Srinivasa Gopal. (2016). Biogenic amines in seafood: a review in Journal of  Food Science and Technology, 53(5): 2210–2218. Lees het artikel
  23. Lax AJ, Thomas W. (2002). How bacteria could cause cancer: one step at a time in Trends Microbiol., 10:293–299. Lees het artikel
  24. Lysine Content in Canine Diets Can Be Severely Heat Damaged in Journal of Nutrition. Hittebehandeling heeft een duidelijk nagatieve invloed op de beschikbaarheid van het aminozuur Lysine. Lysine is een essentieel limiterend aminozuur. Lees het artikel 
  25. Malgorzata Teodorowicz, Wouter H. Hendriks, Harry J. Wichers and Huub F. J. Savelkoul. (2018). Immunomodulation by Processed Animal Feed: The Role of Maillard Reaction Products and Advanced Glycation End-Products (AGEs) in frontiers in Immunology. Lees het artikel
  26. Mark G. Knize, Cynthia P. Salmon, James S. Felton. (2003).Mutagenic activity and heterocyclic amine carcinogens in commercial pet foods in Mutation Research/Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis. Volume 539, Issues 1-2, Pages 195-201. Lees het artikel
  27. Martin Grootveld, Benita C. Percival,  Kerry L. Grootveld. (2018). Chronic non-communicable disease risks presented by lipid oxidation products in fried foods in Hepatobiliary Surg Nutr. 2018 Aug; 7(4): 305–312. Lees het artikel
  28. Martin Grootveld, Christopher J.L. Silwood, Paul Addis, Andrew Claxsop. (2001). Health effects of oxidized heated oils in Foodservice Research International, June 2006 Lees het artikel
  29. Morando Soffritti 1, Fiorella Belpoggi, Luca Lambertin, Michelina Lauriola, Michela Padovani, Cesare Maltoni. (2002). Results of Long‐Term Experimental Studies on the Carcinogenicity of Formaldehyde and Acetaldehyde in Rats in Annals of the New York Academy of Sciences Lees het artikel
  30. Mevlüde Kizil, Fatih Oz and H Tanju Besler. (2011). A Review on the Formation of Carcinogenic/Mutagenic Heterocyclic Aromatic Amines in Journal of Food Processing & Technology. Lees het artikel
  31. Monica Anese, Francesca,Bot, Michele Suman. (2014). Furan and 5-hydroxymethylfurfural removal from high- and low-moisture foods in Food Science and Technology,Volume 56, Issue 2, May 2014, Pages 529-532. Lees het artikel 
  32. Monica Gibis. (2016). Heterocyclic Aromatic Amines in Cooked Meat Products: Causes, Formation, Occurrence, and Risk Assessment in Institute of Food Technologists. Lees het artikel
  33. National Cancer Institute Chemicals in Meat Cooked at High Temperatures and Cancer Risk. Fact sheet. Lees het artikel
  34. N.S. Mohan Kumar, Crassina A. Shimray, D. Indrani & H. K. Manonmani. (2014). Reduction of Acrylamide Formation in Sweet Bread with L-Asparaginase Treatment in Food and Bioprocess Technology volume 7, pages741–748. Lees het artikel
  35. Ramasamy, R., Vannucci, J., Yan, D., Herold, K., Yan, F., Schmidt, A. M. (2005). Advanced glycation end products and RAGE: a common thread in aging, diabetes, neurodegeneration, and inflammation in Glycobiology. 15, 16–28R. AGE’s: een bedreiging voor de voedselveiligheid. Lees het artikel
  36. Rasooly, R., & Do, P. M. (2010). Shiga toxin Stx2 is heat-stable and not inactivated by pasteurization in International journal of food microbiology, 136(3), 290-294. Een van de vele hittestabiele bacteriële toxinen onderzocht. Lees het artikel
  37. Sian Egerton, Sarah Culloty, Jason Whooley, Catherine Stanton, and R. Paul Ross. (2018). The Gut Microbiota of Marine Fish in Frontiers in Microbiology. Lees het artilkel 
  38. Sugimura T, Wakabayashi K, Nakagama H, Nagao M. Heterocyclic amines: Mutagens/carcinogens produced during cooking of meat and fish in Cancer Science 2004; 95(4):290–299. Lees het artikel
  39. Swati Bhardwaj, Santosh JainPassi, Anoop Misra, Kamal K.Pant, Khalid Anwar, R.M.Pandey, Vikas Kardam. (2016). Effect of heating/reheating of fats/oils, as used by Asian Indians, on trans fatty acid formation in Food Chemistry,Volume 212, 1 December 2016, Pages 663-670. Lees het artikel
  40. The Heatox-project: De Europese gemeenschap heeft een 4 jaar durend onderzoek gesubsidieerd: The Heatox Project. Tijdens dit onderzoek zijn er meer dan 50 verdachte door hitte gevormde stoffen geïdentificeerd. Lees het artikel
  41. Trevor W. Stone and L. Gail Darlington. (2017). Microbial carcinogenic toxins and dietary anti-cancer protectants in Cellular and Molecular Life Science. Lees het artikel
  42. V. Feddern , H. Mazzuco, F. N. Fonseca and G. J. M. M. de Lima. (2017). A review on biogenic amines in food and feed: toxicological aspects, impact on health and control measures in Animal Production Science. De carcinogene eigenschappen en de bacteriële productie van biogene amines. Lees het artikel
  43. Veselá, H., and E. Šucman. (2013). Determination of acrylamide in dry feedstuff for dogs and cats in Acta Veterinaria Brno 82: 203–208. Bepaling van het acrylamide gehalte in 5 honden- en 3 kattenvoedingen. Lees het artikel
  44. Weber, K., W. Schmahl, and G. Münch. (1998). Distribution of advanced glycation end products in the cerebellar neurons of dogs in Brain Research. 791, 11–17. Onderzoek waarbij AGE’s (Advanced Glycation Endproducts) zijn aangetroffen in hersenweefsel van honden. Lees het artikel 
0
Je winkelmandje