Transvetzuren

Transvetzuren zijn enkel- of meervoudig onverzadigde vetzuren die één of meer dubbele bindingen hebben met een trans-configuratie.
Voor mensen is er overtuigend bewijs dat een hoge consumptie van deze transvetzuren het risico op een aantal (ernstige) aandoeningen significant verhoogd.

  • Natuurlijke transvetzuren komen in lage concentratie in een aantal voedselproducten voor, zoals in het vlees van herkauwers (1).
  • Transvetzuren kunnen ook gevormd worden door olie of vet sterk te verhitten (2).
  • Ook kunnen zij industrieel geproduceerd worden via het zogenaamde harden van vetten.

Voor mensen wordt geadviseerd om niet meer dan 1% van de dagelijkse energie-opname uit transvetten te halen.

Onze voeding bevat geen zogenaamd highly-processed vetten. Dit zorgt ervoor dat wij ruim voldoen aan de humane aanbevelingen ten aanzien van de maximale hoeveelheid transvetzuren.

1-EFSA Journal, scientific opinion on dietary reference values for fats Lees het artikel

2-Swati Bhardwaj, Santosh JainPassi, Anoop Misra, Kamal K.Pant, Khalid Anwar, R.M.Pandey, Vikas Kardam. (2016). Effect of heating/reheating of fats/oils, as used by Asian Indians, on trans fatty acid formation in Food Chemistry,Volume 212, 1 December 2016, Pages 663-670. Lees het artikel

0
Je winkelmandje