PAK’s

PAK’s, zoals benzo(a)anthraceen, benzo(a)pyreen, benzo(b)fluorantheen en chryseen, worden gevormd bij onvolledige verbranding. Dat gebeurt ook in voeding. PAK’s is de afkorting van polyaromatische koolwaterstoffen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een aantal van deze polyaromatische koolwaterstoffen kankerverwekkend, mutageen en genotoxisch is. Dit betekent dat deze stoffen niet alleen kankerverwekkend zijn, maar ook het DNA beschadigen en zo erfelijke veranderingen kunnen veroorzaken.

  • De SCF (EU Scientific Committee for Food) heeft na onderzoek geconcludeerd dat er duidelijk bewijs is dat 15 PAK’s mutageen, genotoxisch en kankerverwekkend zijn (1). Dit zijn onder andere benzo(a)anthraceen, benzo(a)pyreen, benzo(b)fluorantheen en chryseen.
  • De JECSA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) heeft na onderzoek geconcludeerd dat benzo(a)pyreen goed gebruikt kan worden als “marker” voor de aanwezigheid van effecten op de genotoxiteit en carcinogeniteit van 13 van deze PAK’s (1).

Bij Health Petfood monitoren we iedere batch. Bekijk hier de laboratoriumuitslagen van onze voedingen.

1-EFSA. (2008). Scientific Opinion on Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Food in EFSA Journal (2008) 724, 1-114. Lees het artikel 

0
Je winkelmandje