Omega 3 & omega 6 vetzuren

Omega 3- en omega 6-vetzuren behoren tot de meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA’s). Uitgaande van de huidige wetenschappelijke inzichten lijkt zowel de ratio omega 3: omega 6-vetzuren alsook de totale kwantiteit van de verschillende omega 3- en 6-vetzuren van belang om tot een verantwoord voedselpatroon te komen.

Feiten omega 3 & omega 6 vetzuren

  • De Gezondheidsraad heeft voor mensen een adequate inname van alfa-linoleenzuur (ALA) vastgesteld; 1% van de dagelijkse energie-opname moet geleverd worden door alfa- linoleenzuur.
  • Tevens is er algemeen consensus  dat de verhouding omega 3- en omega 6-vetzuren binnen bepaalde grenzen moet liggen. Bij de huidige wetenschappelijke inzichten zou de verhouding omega 3: omega 6-vetzuren tussen 1:1 en 1:4 moeten liggen. Bij het huidige westerse humane voedselpatroon liggen de verhoudingen tussen omega 3- en omega 6-vetzuren ver buiten deze gestelde normen.

Health Petfood en omega 3 & omega 6 vetzuren

  • Health Petfood voldoet ruim aan het advies (humaan) van de gezondheidsraad dat 1% van de dagelijkse energie opname geleverd moet worden door alfa- linoleenzuur.
  • Binnen de voederbranche worden er allerlei verschillende rekenmethodes gehanteerd om binnen de geadviseerde ratio’s van 1:1 tot 1:4 te blijven. Onafhankelijk van de gehanteerde methode valt Health Petfood binnen de aanbevelingen. De British Nutrition Foundation Task Force on Fatty Acids ( BNF) heeft geadviseerd om de ratio ALA:LA voorlopig aan te houden tot er wetenschappelijk meer consensus is (1).

1-National Research Council 2016, nutrient requirements of dogs and cats, pagina 89 

Je winkelmandje