HMF test Health Petfood

De HMF test is een zogenaamde hitte-stress-test. Een lage HMF-waarde is een aanwijzing dat de productietemperatuur niet te hoog is geweest.
Hieronder zie je de resultaten van Health Petfood. Ter vergelijking zie je ook het onderzoek van de Universiteit van Wageningen op de aanwezigheid van HMF in 41 commercieel verkrijgbare hondenvoeders. Gemiddeld wordt er 182 keer minder HMF in Health Petfood aangetroffen dan bij de 41 hondenvoeders die door de Universiteit onderzocht zijn.

onderzoekgehalte HMF (mg/kg)
Health Petfood adult batch 1499.48
Health Petfood adult batch 200351.78
Health Petfood senior batch 202026.82
Health Petfood senior batch 201996.82
Onderzoek Universiteit Wageningen 2014 (1)1097.6 (=gemiddeld; gemeten waarden tussen 270.0 en 3020)

Health Petfood heeft een lage HMF-waarde, hoe komt dat?

De inname van HMF bij honden die Health Petfood eten is laag en vergelijkbaar met de inname van HMF bij mensen. Dit komt waarschijnlijk doordat alle ingrediënten van dierlijke oorsprong die gedroogd aan onze voeding worden toegevoegd, gesproeidroogde humane ingrediënten zijn. Sproeidrogen is een zeer milde droogtechniek waarbij de temperatuur van de ingrediënten ruim onder de 85 °C blijft.

HMF en voedselveiligheid

Het is inmiddels duidelijk dat enkele van HMF afgeleide verbindingen carcinogeen zijn. Het is niet uitgesloten dat HMF zelf bij hogere concentraties carcinogene eigenschappen heeft.

Is een laag HMF gehalte bewijzend voor een lage temperatuurbehandeling?

HMF is slechts één van de circa 50 verdachte stoffen die gevormd worden door hittebehandeling (3). Om te voorkomen dat producenten niet de te hoge bewerkingstemperaturen aanpassen maar er alleen voor zorgen dat HMF minder gevormd wordt, moet daarom ook aan twee andere belangrijke voorwaarden worden voldaan:

  1. De producent moet verklaren dat de temperatuur van alle gevoelige ingrediënten op alle momenten onder de 120°C blijft.
  2. Ook zou de producent transparant moeten zijn over alle ingrediënten en additieven die zijn toegevoegd (2) en over de gevolgde proces-technieken (4), zodat zichtbaar is dat de vorming of aanwezigheid van HMF niet kunstmatig wordt voorkomen of gemaskeerd.

1-Charlotte van Rooijen, Guido Bosch, Antonius F. B. van der Poel, Peter A. Wierenga,
Lucille Alexander, and Wouter H. Hendriks. 
(2014). Quantitation of Maillard Reaction Products (MRP’s) in Commercially Available Pet Foods in Journal of Agricultural and Food Chemistry. Bij het maken van diervoeding treedt de Maillard-reaktie op. Bij 67 commercieel verkrijgbare honden- en kattenvoedingen zijn metingen verricht naar deze MRP’s. Lees het artikel 

2-N.S. Mohan Kumar, Crassina A. Shimray, D. Indrani & H. K. Manonmani. (2014). Reduction of Acrylamide Formation in Sweet Bread with L-Asparaginase Treatment in Food and Bioprocess Technology volume 7, pages741–748. Lees het artikel

3-The Heatox-project: De Europese gemeenschap heeft een 4 jaar durend onderzoek gesubsidieerd: The Heatox Project. Tijdens dit onderzoek zijn er meer dan 50 verdachte door hitte gevormde stoffen geïdentificeerd. Lees het artikel

4-Monica Anese, Francesca,Bot, Michele Suman. (2014). Furan and 5-hydroxymethylfurfural removal from high- and low-moisture foods in Food Science and Technology, Volume 56, Issue 2, May 2014, Pages 529-532. Lees het artikel 

0
Je winkelmandje