HCA’s

HCA’s, oftwel heterocyclische aminen, zijn stoffen die gevormd worden bij het blootstellen van vlees aan te hoge temperaturen (1). Heterocyclische aminen ontstaan doordat aminozuren, suikers en creatine bij hoge temperaturen met elkaar reageren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat HCA’s kankerverwekkende eigenschappen hebben (2, 3).

Uit dit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat HCA’s veelvuldig aanwezig zijn in diervoeding (4). Dat wordt onder meer veroorzaakt door onzorgvuldige droogprocedures van de ingrediënten bij temperaturen boven de 150°C (5).

Wij willen geen HCA’s in onze voeding. Daarom sproeidrogen wij alle ingrediënten van dierlijke oorsprong die gedroogd aan onze voedingen worden toegevoegd. Hierbij blijft de temperatuur ruim onder de 120 °C. Zo voorkomen wij de vorming van HCA’s. 

1-Sugimura T, Wakabayashi K, Nakagama H, Nagao M. (2004). Heterocyclic amines: Mutagens/carcinogens produced during cooking of meat and fish in Cancer Science; 95(4):290–299. Lees het artikel

2-Ito N, Hasegawa R, Sano M, et al. (1991). A new colon and mammary carcinogen in cooked food, 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine (PhIP) in Carcinogenesis; 12(8):1503–1506. Lees het artikel

3-Kato T, Ohgaki H, Hasegawa H, et al. (1988). Carcinogenicity in rats of a mutagenic compound, 2-amino-3,8-dimethylimidazo[4,5-]quinoxaline in Carcinogenesis; 9(1):71–73. Lees het artikel

4-Mark G. Knize, Cynthia P. Salmon, James S. Felton. (2003).Mutagenic activity and heterocyclic amine carcinogens in commercial pet foods in Mutation Research/Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis. Volume 539, Issues 1-2, Pages 195-201. Lees het artikel

5-Monica Gibis. (2016). Heterocyclic Aromatic Amines in Cooked Meat Products: Causes, Formation, Occurrence, and Risk Assessment in Institute of Food Technologists. Lees het artikel

0
Je winkelmandje