Bacteriële toxinen

Bacteriën in voeding kunnen op twee manieren ziekten veroorzaken. De levende bacteriën kunnen zelf een voedselinfectie veroorzaken. Maar ook de bacteriële toxinen (gifstoffen) van bacteriën kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken. Er is onomstotelijk bewijs dat meerdere toxinen kankerverwekkende eigenschappen hebben (1,2,3,4).

Verhitting helpt niet tegen bacteriële toxinen 

Het is een misverstand dat het voldoende verwarmen van voeding alles wat met bacteriën te maken heeft doodt. Veel bacteriële toxinen zijn namelijk hitte-ongevoelig (5,6). Eenmaal gevormd komen deze toxinen via de voeding in het lichaam terecht.

Voorkomen is beter dan genezen

Het onderzoek naar de gevolgen van bacteriële toxinen staat nog in de kinderschoenen. De wetenschap gaat ervan uit dat er ontelbaar veel bacteriële toxinen bestaan waar wij het bestaan nog niet van weten en waarvan de risico’s nog onbekend zijn. In de humane voedselketen wordt al het mogelijke gedaan om de vorming van bacteriën en bacteriële toxinen te voorkomen. Vandaar de keuze voor humane ingrediënten in Health Petfood.

1-Lax AJ, Thomas W. (2002). How bacteria could cause cancer: one step at a time in Trends Microbiol., 10:293–299. Lees het artikel

2-Gopal Nath, Anil K Gulati, and Vijay K Shukla. (2010). Role of bacteria in carcinogenesis, with special reference to carcinoma of the gallbladder in World Journal of Gastroenterology. Lees het artikel

3-Trevor W. Stone and L. Gail Darlington. (2017). Microbial carcinogenic toxins and dietary anti-cancer protectants in Cellular and Molecular Life Science. Lees het artikel

4-Francesca Rosadi, Carla Fiorentini, Alessia Fabbri. (2016). Bacterial Protein Toxins in Human Cancers in Pathogens and Disease. Lees het artikel

5-Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science in Veterinary bacteriology Lees het artikel

6-Rasooly, R., & Do, P. M. (2010). Shiga toxin Stx2 is heat-stable and not inactivated by pasteurization in International journal of food microbiology, 136(3), 290-294. Een van de vele hittestabiele bacteriële toxinen onderzocht. Lees het artikel

0
Je winkelmandje